انتقال قهری مالکیت ثبت طرح صنعتی پس از فوت مالک یا دارنده آن

۵ بازديد

طرح صنعتی به جنبه های زیبا شناختی و شکل ظاهری یک محصول اعم از محصولات و فرآورده های صنعتی و یا صنایع دستی مرتبط می باشد و عامل مهم برای جذب مشتریان است،ثبت برند به طوری که می توان گفت این جذابیت بصری یکی از مولفه های اساسی است که بر تصمیم مشتریان برای انتخاب یک محصول و ترجیح دادن آن بر محصولات و فرآورده های دیگر تاثیرگذار می باشد. این تاثیر به ویژه در فرضی که محصولات و فرآورده های بنگاه ها دارای کیفیت یکسان باشند، به مراتب بیشتر است؛ زیرا در این صورت ظاهر و زیبایی محصولات به علاوه قیمت پایین آن می تواند مشتری را برای انتخاب جذب کند.
ثبت طرح صنعتی برای آن حمایت قانونی فراهم می کند. مالک طرح صنعتی می تواند کلیه حقوقی را که با توجه به ثبت طرح صنعتی کسب می نماید به موجب قرارداد به دیگری واگذار کند. به عبارت دیگر مالک طرح صنعتی ثبت شده می تواند مالکیت طرح صنعتی را به طور دائم و تا زمان اعتبار گواهینامه به دیگری منتقل کند. علاوه بر انتقال مالکیت طرح صنعتی صاحب طرح صنعتی ثبت شده می تواند به شخص ثالث اجازه دهد از طرح صنعتی او برای منظوری که طرفین به موجب قرارداد تعیین می کنند، استفاده کند. به عبارت دیگر در این فرض برخلاف فرض انتقال مالکیت طرح صنعتی، صاحب طرح صرفاَ اجازه استفاده از آن طرح را در قالب قرارداد به شخص ثالث می دهد. صاحب طرح صنعتی با اعطای این اجازه می تواند منبع درآمد مضاعف کسب کند.
با توجه به مراتب فوق اینک به تحلیل موضوع واگذاری طرح صنعتی در قالب انتقال قهری مالکیت می پردازیم :

  • انتقال قهری

مالکیت طرح های صنعتی و به طور کلی حقوق ناشی از طرح های صنعتی بعد از فوت مالک یا دارنده آن به ارث می رسد.
با توجه به ماده 23 قانون مصوب 1386 و همچنین بند ( د ) ماده 5 آن، حقوق ناشی از اختراع ثبت شده قابل انتقال است و در صورت فوت صاحب حق به ورثه او منتقل می شود.
با توجه به مواد یاد شده ذکر نکات ذیل ضروری به نظر رمی رسد :
1- بند ( د) ماده 5 قانون مصوب 1386 در رابطه با اختراع است لیکن با توجه به ماده 23 قانون یاد شده، مفاد بند فوق در مورد طرح های صنعتی نیز قابل اعمال است بنابراین حقوق ناشی از ثبت طرح های صنعتی هم بعد از فوت صاحب حق و دارنده آن قهراَ به ورثه منتقل می گردد.
2- مدت حمایت از طرح های صنعتی پانزده سال است، بنابراین اگر صاحب حق در این فرض قبل از انقضای مدت اعتبار فوت کند، وراث برای بقیه مدت صاحب حق تلقی می شوند.
3- وراث بر اساس قانون ارث از حقوق ناشی از طرح صنعتی ثبت شده ارث می برند و اعمال حق نیز در این خصوص تابع عمومات قانون مدنی است.
4- انتقال از طریق وضین انتقال قهری تلقی نمی شود اگرچه شرط انتقال و استمرار و تثبیت حق طرح صنعتی در این فرض منوط به فوت مورث است.
5- اگرچه در قانون مصوب 1386 در رابطه با انتقال قهری حقوق ناشی از ثبت اظهارنامه در صورت فوت صاحب حق مطلبی نیامده است لیکن باید گفت که علیرغم سکوت قانونگذار در صورتی که طراح یا متقاضی پس از تسلیم اظهارنامه ثبت طرح صنعتی و قبل از صدور گواهینامه طرح صنعتی فوت نماید، کلیه حق و حقوقی که متوفی نسبت به اظهارنامه تقدیمی دارد به وراث منتقل می گردد.

https://danasabt.ir/2023/09/04/%d8%b1%d8%a7%d9%87%d9%86%d9%85%d8%a7%db%8c-%d8%ab%d8%a8%d8%aa-%d9%84%d9%88%da%af%d9%88/


6- واگذاری قضایی طرح صنعتی ثبت شده یا اظهارنامه ثبت طرح صنعتی نیز می تواند در واقع نوعی انتقال قهری محسوب گردد و تابع احکامی مربوط به آن باشد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.