ترمیم همرنگ دندان چیست؟
استفاده از مواد همرنگ ترمیمی دندان، یکی از روشهای پر کردن دندان و درمان دندان پوسیده و آسیب دیده در دندانپزشکی است.
از مهمترین ویژگیهای آن که سبب شده این روش مورد استقبال افراد زیادی قرار بگیرد،دندانپزشک زن در رشت همرنگ بودن آن با دندانهای طبیعی است که زیبایی ظاهری قابل قبولی را پس از درمان به همراه خواهد داشت. این روش میتواند با استفاده از مواد مختلفی مانند کامپوزیت، فیشور سیلانت، گلاس اینومر و سرامیک انجام شود که در عنوانهای بعدی بیشتر در این باره توضیح دادهایم.
پر کردن دندان با کامپوزیت چیست؟
مواد پر کننده سفید دندان یا کامپوزیت از یک رزین اکریلیک و شیشه پودری مانند تشکیل شده است.
مواد ترمیمی همرنگ دندان نیازی به فشرده سازی ندارند و به صورت لایه به لایه روی دندانها قرار میگیرند و خیلی سریع سفت میشوند.
برخی از فرمولهای کامپوزیتهای دندانی، فلوراید آزاد میکنند. آنها از طریق سیستمهای باندینگ که توسط یک اتصال مکانیکی پشتیبانی میشوند به دندانها متصل میشوند.
استفاده از کامپوزیت برای ترمیم دندان چه مزایایی دارد؟
کامپوزیت با مزایای زیر همراه است:
- حداکثر مقدار و ساختار دندان را حفظ خواهد کرد.
- بافت باقی مانده دندان را تقویت میکند.
- تکنولوژیهای به کار رفته در آن سبب شده است امروزه از استحکام بسیار بالایی برخوردار باشد.
- از نظر زیبایی به دندانهای طبیعی شباهت زیادی دارد و به همین دلیل برای دندانهای جلویی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ترمیم همرنگ دندان با فیشور سیلانت
فیشور سیلانت نیز یکی دیگر از مواد همرنگ دندان میباشد که کاربرد آن برای ترمیم و پوسیدگیهای سطحی آن است. این روش میتواند از رشد پوسیدگی دندان نیز جلوگیری نماید. این کار را با پر کردن سطح جونده و شیارهای بین دندان انجام میدهند.
در اکثر موارد برای ترمیم دندان ۶ از این روش استفاده میکنند.
فیشور سیلانت معمولاً ماندگاری در حدود ۳ الی ۴ سال دارد و معمولاً برای کودکان و یا نوجوانان مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از فیشورسیلانت چه مزایایی دارد؟
این روش با مزایای زیر همراه است:
- از بروز پوسیدگیهای دندان جلوگیری میکند.
- هم برای دندانهای دائمی و هم برای دندانهای شیری قابل استفاده است.
- فرایند آن در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام میگیرد.
- انجام آن معمولاً به بیحسی نیازی ندارد.
پر کردن دندان با گلاس آینومر
گلاس آینومر از فلورومینوسیلیکات، شیشه و آکریلیک تشکیل شده و با قرار گرفتن روی دندان قادر به برقراری اتصال بسیار قوی با آن است. البته این روش استحکام چندانی به نسبت روشهای قبلی ندارد.
این روش معمولاً برای دندانهای جلویی و سطوحی از دندان که برای جویدن مورد استفاده قرار نمیگیرند، مناسب است. البته امروزه به دلیل ماندگاری پایین و قیمت بالای آن، گزینه رایجی در نظر گرفته نمیشود.
ترمیم همرنگ دندان با گلاس آینومر چه مزایای دارد؟
این روش با مزایای زیر همراه است:
- بعد از مدتی فلوراید آزاد میکند که این موضوع برای سلامت دندان و تقویت آن حائز اهمیت است.
- معمولاً نیازی به آماده سازی زیادی ندارد.
- نقش مؤثری در جلوگیری از پوسیدگیهای ثانویه دندان دارد.
مزایای ترمیم همرنگ دندان چیست؟
ترمیم همرنگ دندان با مزایای زیر همراه است:
- زیبایی ظاهری زیادی دارند. کامپوزیت به دلیل همرنگ بودن با دندانهای طبیعی، زیبایی ظاهری بسیار زیادی دارد. این مواد ظاهری طبیعی به دندانها میبخشند؛ دقیقا برخلاف نمونههای طلایی یا نقرهای که به راحتی قابل شناسایی هستند و دیدن آنها خوشایند نیست.
- دارای دوام و استحکام خوبی هستند. ونیر کامپوزیت دوام خوبی دارد و میتواند برای ترمیم دندان پوسیده جلو و دندانهای عقب مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین قادر به تحمل نیروهای گاز گرفتن متوسط هستند.
- یک روش ایمن است. پرکنندههای سفید از مواد ایمن ساخته شدهاند که هیچ خطری برای سلامت انسان ندارند.
- فرایند انجام آن سریع است. پرکنندههای رزین کامپوزیت به سرعت روی دندان سفت میشوند. هنگامی که پرکننده روی مینای دندان قرار میگیرد، یک نور خاص فرایند سخت شدن را تسریع میکند و عامل باندینگ در عرض چند ثانیه به دندان شما میچسبد.
- قابلیت ترمیم دارند. مواد پرکننده کامپوزیت ممکن است به دلیل آسیب تصادفی ناشی از جویدن یا ساییدن زیاد تخریب شوند، اما قابل ترمیم هستند.
قیمت ترمیم همرنگ دندان چقدر است؟
در کلینیک دندانپزشکی با در نظر گرفتن تمام شرایط بیمار قیمت ترمیم همرنگ دندان در حدود ۲,۲۰۰,۰۰۰ تومان (دو میلیون و دویست هزار تومان) الی ۲,۵۰۰,۰۰۰ تومان (دو میلیون و پانصد هزار تومان) است.
آیا ترمیم همرنگ دندان معایبی دارد؟
تنها عیب واقعی پرکنندههای سفید در مقایسه با پرکنندههای جیوهای یعنی آمالگام، استحکام ماده پرکننده است. فلزات نسبت به پرکنندههای سفید بادوامتر هستند.
با این حال مواد کامپوزیت امروزه پیشرفتهای بسیاری را به دست آوردند و میتوان بیان کرد که استحکام و دوام بسیار قابل قبولی دارند.
ترمیم همرنگ دندان چگونه انجام میشود؟
نحوه انجام ترمیم دندان با مواد سفید بستگی به سن بیمار و نوع ماده پر کننده دارد. معمولاً اگر بیمار کودک باشد از فیشور سیلانت برای درمان استفاده خواهد شد که در اکثر موارد نیازی به بیحسی نخواهد داشت. دندانپزشک در مدت زمان کوتاهی با برداشتن پوسیدگی و گذاشتن ماده فیشور سیلانت روی دندان به ترمیم و درمان آن میپردازد.
در روش دیگر در ابتدا دندانپزشک از بی حسی موضعی استفاده میکند. در ادامه مراحل آن ذکر شدهاند:
- دندانپزشک بخش پوسیده را با کمک ابزارهای خاص میتراشد و آنها را از روی دندان خالی میکند.
- در ادامه محیط دهان را از وجود هرگونه باکتری و پوسیدگی پاکسازی کرده و در نهایت مواد پرکننده را به صورت لایهلایه روی دندان قرار میدهد.
- برای سفت کردن این مواد از نور مخصوصی کمک گرفته میشود.
- بعد از اتمام این فرایند، مواد کامپوزیت روی دندان شکل داده میشوند و سپس هرگونه بخش اضافی آن تراشیده خواهند شد.
- در انتها انطباق بایت مورد بررسی قرار میگیرد تا دندانپزشک این اطمینان را به دست آورد که دندانها به درستی روی یکدیگر قرار میگیرند.
آیا همواره پر کردن دندان با مواد سفید از آمالگام بهتر است؟
در صورت پر کردن دندان با آمالگام در زمان خندیدن و لبخند زدن، این مواد آشکار میشوند. در حالی که مواد پر کننده سفید غیر قابل تشخیص هستند. بدین منظور امروزه اکثر افراد تمایل دارند که در زمان ترمیم دندانهای خود از موادی استفاده کنند که علاوه بر داشتن استحکام، زیبایی لبخند آنها را از بین نبرد.
این موضوع به خصوص در مورد پر کردن دندان نیش و سایر دندانهای قدامی بیشتر صدق میکند.
اما اینکه تصور کنید همواره استفاده از این مواد بهتر از آمالگام است، یک تصور اشتباه است. چرا که آمالگام استحکام بیشتری دارد و گزینه مناسبتری برای دندانهای خلفی است. علاوه بر این نیز، هزینه پایینتری خواهد داشت.
بعد از ترمیم همرنگ دندان چه مراقبتهایی را رعایت کنم؟
برای ماندگاری مواد پرکننده روی دندان خود و جلوگیری از تغییر رنگ زودهنگام آن باید برخی از نکات مراقبتی را رعایت کنید. این نکات عبارتاند از:
- عدم مصرف نوشیدنیها و غذاهای رنگی تا حدود ۳ ساعت پس از درمان
- عدم مصرف غذاهای سفت تا ۲۴ ساعت بعد از درمان
- در شب اول میتوانید دندانهای خود را مسواک بزنید. بهتر است این کار را به آرامی و با استفاده از مسواک نرمی انجام دهید.
- از فردای روز درمان بهداشت دهان خود را جدیتر رعایت کنید تا مانع از بروز پوسیدگیهای مجدداً دندان خود شوید.
- روزانه حداقل دو بار مسواک زدن با خمیر دندان مناسب، استفاده روزانه از دهانشویه مناسب و نخ دندان را در برنامه خود قرار دهید.
- تا دو ساعت بعد از درمان سیگار نکشید. لازم به ذکر است که با پرهیز از سیگار کشیدن میتوانید ماندگاری مواد پرکننده و همچنین سلامت دهان خود را افزایش دهید.
- هر چند وقت یک بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه داشته باشید تا وضعیت دهان شما و ترمیم دندانتان مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد.
https://drshamsdentist.com/%D9%85%D8%AA%D8%AE%D8%B5%D8%B5-%D8%B1%DB%8C%D8%B4%D9%87-%D8%AF%D9%86%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D8%B4%D8%AA/
آیا بعد از ترمیم همرنگ دندان میتوان غذا خورد؟
پرکنندههای کامپوزیت بر خلاف آمالگام به دلیل اینکه به سرعت روی دندان سفت میشوند، این اجازه را به افراد میدهند که بتوانند بلافاصله بعد از درمان خود غذا بخورند. با این وجود توصیه میشود که غذا خوردن به بعد از رفع بی حسی موکول شود.
در این زمان دهان شما قادر به تشخیص سرما و گرما نیست و ممکن است به بافت نرم دهان خود آسیب برسانید.
همچنین برای ماندگاری بیشتر رنگ ماده پر کننده دندان خود بهتر است تا حدود دو ساعت از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی پرهیز کنید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر