گاهی اوقات دندانپزشک با بررسی علائمی مانند درد و تورم، قرمزی لثه و غیره و همچنین وارد کردن چند ضربه آهسته به دندان، میتواند وجود آبسه دندان را تشخیص دهد،دندانپزشک زن در رشت اما برخی اوقات نیز آبسه علامت خاصی نداشته و لازم است تا تشخیص از طریق رادیوگرافی و عکس برداری انجام گیرد.
در صورتی که دندانپزشک قادر به تشخیص دقیق آبسه دندان نباشد، بیمار را به اندودنتیست ارجاع خواهد داد.
انواع آبسه دندانی
به طور کلی آبسههای دندانی در سه دسته بندی قرار دارند، در ادامه به بررسی انواع عفونت دندان میپردازیم:
-
آبسه در لثه
تشکیل این نوع آبسه دندانی در قسمت بافت بوده و در کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگسالان شایعتر میباشد. این نوع آبسه بر روی دندان و بافتهای بین دندانی هیچگونه تاثیری نمیگذارد.
-
پریودنتال
آبسه پریودنتال و یا عفونت لثه، در بافت استخوانی نگهدارنده دندان ایجاد میشود. این نوع آبسه به علت وجود جرم و باکتریهای بر روی دندانها تشکیل شده و سبب ملتهب شدن لثه میگردد. این موضوع باعث جدا شدن بافت اطراف دندان از بخشهای پایه میشود. لازم به ذکر است، گاهی اوقات بر اثر برخی از درمانهای دندانپزشکی نیز احتمال ایجاد پریودنتال وجود دارد.
-
پری آپریکال
شروع پری آپریکال از قسمت نرم استخوان دندان یعنی بخش مرکزی دندان میباشد که به طور معمول بر اثر پوسیدگی دندان ایجاد میشود. در واقع باکتریها از طریق سوراخ ایجاد شده بر روی دندان، وارد بخش مرکزی دندان شده و سبب ایجاد آبسه پری آپریکال میشوند که در صورت پیشرفت، آلوئول دندان نیز درگیر این عفونت خواهد شد.
روشهای درمان آبسه دندان
اگر دچار آبسه دندان شدید، باید هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام نمایید، زیرا در غیر این صورت عوارض بدتری پیش روی شما خواهد بود. دندانپزشک متخصص برای درمان آبسه دندان با تشخیص صحیح خود، میتواند از چندین روش درمانی استفاده داشته باشد که در زیر آنها را برای شما شرح میدهیم:
-
درناژ یا خالی کردن آبسه دندان
یکی از سریعترین روش های درمانی آبسه دندان، تخلیه آن است تا فشار بیش از اندازهای که روی بافتها و اعصاب ایجاد شده است، کاهش یابد. برای اینکار دندانپزشک متخصص به کمک تیغ جراحی در برجستهترین قسمت آبسه، شکافی ایجاد میکند که آبسه تخلیه میگردد. اگر شکاف ایجاد شده بسته شود، تخلیه عفونت دندان به طور کامل انجام نمیشود، به همین دلیل دندانپزشک لولهای لاستیکی که Drain نامیده میشود را به مدت ۲۴ ساعت در داخل شکاف آبسه قرار میدهد. این نکته را در نظر داشته باشید که درناژ آبسه فشار روی اعصاب دندان را کاهش میدهد، اما اگر پس از آن عصب کشی دندان صورت نگیرد، احتمال بازگشت آبسه دندان وجود دارد.
-
عصب کشی دندان
میتوان گفت بهبودی بیش از ۹۰ درصد آبسههای دندانی به کمک عصب کشی دندان به دست میآید. در برخی مواقع، در مراحل اولیه عصب کشی دندان، چرک آبسه تخلیه میشود. پس از آن دندانپزشک برای تمیز کردن فضای عصب دندان، از لیزر کمک میگیرد. در نهایت ریشه دندان را با مواد ترمیمی پر کرده و تاج دندان را نیز ترمیم میکند. اگر این درمان توسط دندانپزشک متخصص و دارای مهارت انجام شود، بهبودی ۱۰۰ درصد به دست میآید، اما اگر دندانپزشک برای اینکار تخصص لازم را نداشته باشد و عصب کشی دندان ناقص انجام شده باشد، بعد از مدتی برای درمان مجدد ریشه باید اقدام شود.
-
جراحی ریشه دندان یا اپیکو
زمانی که درمان مجدد ریشه امکان پذیر نباشد، دندانپزشک جراحی ریشه و یا اپیکو را تجویز میکند که این جراحی باید توسط جراح فک صورت انجام گیرد.
-
کشیدن دندان
در مواقعی که دندانپزشک تشخیص دهد و درخواست بیمار نیز در نظر گرفته شده باشد، دندانپزشک اقدام به کشیدن دندان میکند. کشیدن دندان به طور قطعی منجر به درمان عفونت ریشه دندان میگردد، اما در این صورت جای خالی دندان در دهان ایجاد شده که اگر در اسرع وقت جایگزینی برای آن انتخاب نشود، میتواند عوارض بعدی را برای بیمار به دنبال داشته باشد. امروزه بهترین روشی که برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده میشود، ایمپلنت دندان میباشد.
-
درمان دارویی
در کنار تمام درمانهای بیان شده، استفاده از آنتی بیوتیک نیز تجویز میشود. توجه داشته باشید که آنتی بیوتیک به تنهایی یک روش درمانی برای آبسه دندان نبوده و نقش موثری در کنار رو شهای درمان گفته شده دارد.
روش های درمان خانگی عفونت و آبسه دندان
توجه داشته یاشید که بیماری آبسه دندان در صورت عدم درمان میتواند بسیار خطرناک باشد و عوارض جدی برایتان ایجاد کند، پس برای درمان حتما باید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه داشته باشید. با این حال برخی از روشهای گیاهی و خانگی ممکن است برای تسکین درد موثر باشند که در ادامه برخی از آنها را بیان میکنیم:
-
سیر
شما میتوانید با استفاده از ۳ روش زیر از سیر کمک بگیرید.
- روش اول: سادهترین روش استفاده از سیر، این است که سیر خشک را به شکل مستقیم بر روی دندان بگذارید. برای اینکار کمی سیر خشک تهیه کرده و برشهای نازکی از آن را به دست آورید. این تکهها را به مدت ۱۵ دقیقه بر روی دندان خود قرار دهید. این کار را روز اول میتوانید هر ۳ ساعت یکبار انجام داده و از روزهای بعدی میزان آن را کاهش دهید، اما توجه داشته باشید که استفاده از سیر خشک قبل از خواب میتواند اثر خوبی به همراه داشته باشد.
- روش دوم: میتوانید سیر را با نمک دریا و زنجبیل ترکیب نمایید. پس از پوست کندن زنجبیل و سیر، آنها را با نمک خرد کنید و مخلوط به دست آمده را بر روی دندانهای خود قرار دهید. میتوانید این کار را حدود ۳ الی ۴ مرتبه در روز و در بازه زمانی ۱۰ دقیقه انجام دهید.
- روش سوم: استفاده از آب سیر به عنوان ادویه در غذاها نیز، میتواند یک روش موثر برای کاهش درد ناشی از آبسه دندان باشد. این کار سبب تقویت سیستم ایمنی و حتی خوش طعم شدن غذاها میشود.
-
روغن زیتون و روغن میخک
شما میتوانید مخلوطی از این دو روغن را تهیه کرده و با استفاده از پنبه، آن را بر روی دندانهای خود مالش دهید. اثر آن بعد از چند دقیقه کاملا مشخص میباشد. اگر درد برگشت میتوانید مجددا این ترکیب را ۳ الی ۴ بار در روز، استفاده داشته باشید.
-
روغن نارگیل
میتوانید به صورت دهانشویه از روغن نارگیل استفاده داشته باشید و پس از آن دهان خود را با آب نمک بشویید. برای نتیجه گرفتن باید دو بار در روز و همچنین قبل از خواب از روغن نارگیل استفاده داشته باشید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر